Que significa per a mi ser arxiver?

 


Quan em pregunten de que treballo i responc que d’arxiver, la majoria de la gent posen cara de no tenir ni idea de què els parlo.


D’altres ho relacionen amb una biblioteca.


Uns pocs, tenen una lleugera idea per una pel·lícula que van veure fa anys, El nom dela rosa, (ei! Que ho sapigueu que abans de peli va ser un llibre, i molt bo, per cert?)


Finalment hi ha el que sí sap a que ens dediquem perquè, o bé han tingut n
ecessitat d’anar a un arxiu per estudis o bé per fer gestions personals o bé perquè coneixen algú que s’hi dedica.

Explicar-ho aquí seria tediós i tampoc no en tinc ganes. Ho podeu buscar a la viquipèdia.


Per mi ser arxiver (que no arxivador, que és un moble o una capsa) és estar en contacte amb el passat, amb les fonts primàries, amb la història. És estar en contacte amb persones que fa molts anys que van viure i van deixar un llegat, encara que només sigui una simple foto. És també una aposta de futur: classificar i ordenar els documents d’avui perquè demà puguin conèixer com érem, què fèiem i què pensàvem. 

Però per a mi, des d’un arxiu municipal, el més important i que m’omple més de satisfacció és recuperar les petites històries de la vila i les seves persones, és no deixar que caiguin en l’oblit. Els egipcis gravaven els seus noms a les tombes, als monuments, com a forma de viure i ser recordats per sempre. Per això m’agrada recuperar els seus noms i guardar-lo en la descripció d’una foto, en una fitxa o, simplement en un llistat de persones del poble, des del noble, fins al més humil, i així, donar-lis una petita parcel·la d’eternitat recordant els seus noms.


Comentaris

Salvador Macip ha dit…
Una feina molt important, sens dubte!
ddriver ha dit…
Una feina molt necessaria i desconeguda