LAS SIETE CAJAS, de Dory Sontheimer


Desconeixia totalment la notícia del descobriment que va portar a la seva autora a escriure aquest llibre, LAS SIETE CAJAS, i que es veu que havia sortit publicada en diaris d'àmbit nacional com La Vanguardia.

Quan el vaig veure a la llibreria em va cridar l'atenció la portada i la persona que anava amb mi em va explicar l'origen del llibre i no vaig poder més que comprar-me'l atret per la història. Una dona, la Dory Sontheimer, catalana de naixement, va descobrir, després de la mort dels seus pares, unes capses guardades amb molta cura en un altell. Quan les va obrir la seva sorpresa va ser espectacular: aquelles caixes explicaven una història que ella desconeixia totalment: la història dels seus pares, que van haver de fugir de l'Alemanya nazi i de les seves famílies que havien mort en els camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial. 

Llegir les cartes i els documents de l'època, veure les fotografies i els objectes que contenien les caixes va ser per ella una forma d'apropar-se més als pares desapareguts i de conèixer uns avis que havien estat assassinats a Auschwitz només pel fet de ser jueus.

Aquest llibre no explica la història del descobriment de les 7 caixes, sinó que explica la història de la família de la Dory per tal de fer-lis l'homenatge que es mereixien, i l'explica d'una forma emotiva, però no dramàtica, transcrivint les cartes i donant explicacions del que passava.

És una lectura tan emotiva com recomanable i que s'hauria de convertir en lectura obligatòria en les escoles.

Comentaris