
Una saltenca fent la primera compra. Foto by Marc Martí (Diari de Girona)
Salt torna a ser pionera a tot Catalunya! Si primer va ser amb la implantació de la Recepta Electrònica, ara ho és amb la posada en marxa de la primera màquina expenedora de llet a granel instal·lada a Catalunya.
Quan vaig sentir per primer cop que la Societat de Ramaders de Campllong havia ideat aquest sistema per vendre llet (sistema per altra banda ja implantat en altres països d’Europa), vaig pensar que m’agradaria tenir una a prop per poder disposar de llet fresca, directament dels ramaders i molt més bona. El que no em vaig imaginar mai és que la primera màquina la tindria al costat de casa!
Encara no he pogut anar a comprar-ne, més que res perquè ahir les cues per poder comprar llet eren espectaculars i, es veu, que els 320 litres en que està carregada la màquina es van exhaurir. Però tinc clar que, a partir d’ara, la llet que entrarà a casa serà aquesta.
L’únic inconvenient que li veig (no és el preu d’1€) sinó que hagin instal·lat la màquina a l’exterior del mercat, el que pot comportar, tal i com està la societat avui en dia, que els habituals brètols (per no dir fillsdelagranp…) rebentin la caixa o la trenquin només pel gust de fer destrosses.
Comentaris
También hay otro problema, y es que el otro día vi una sentencia del Tribunal Supremo que decía que era lícito cobrar una tasa por tener cajeros confrontando la calle, independientemente que no la invadiesen en ningún momento (la tasa la tiene que poner el ayuntamiento, pero se calcula entre 400 y 600 euros, dependiendo de la calle).
Aquí igual pasa lo mismo (la tasa), que habrá de repercutir a los usuarios.
De todos modos, 1 euro/litro me parece un poco caro, sobre todo por provenir de los mismos proveedores.
ja fa dies que el programa del matí de TV3 en va parlar i sóc capaç un dia d'aquests de plantarme a Salt per provar-la. Si la llet és tant bona com diuen 1 euro paga la pena. Estic d'acord en que el fet d'estar fora del mercat pot dur problemes de bretolades. Esperem que no.
FUNCIONARIO, això de la tasa als caixers és certa, es pot cobrar però normalment els ajuntaments no ho fan (si més no aquí). A mi, si la llet és de qualitat no em sembla cara.
MENTA, quan vulguis vens i la provem! La segona màquina la posen a Cassà de la Selva i després la 3 a Girona.
NIMUE, ni idea! la diferència: aquesta no passa per intermediaris i els beneficis van directes pel ramader.
LANSBURY, directament de la vaca no m'atreviria.
XEXU, FERRAN, home, abans de sortir és bullida o pasteuritzada (no sé com es diu el procés). La llet està a la màquina en un dipòsit refrigerat i cada dia, la que no s'ha venut, es retira i es canvia el dipòsit, a més d'esterilitzar els surtidors després de cada servei... Sanitariament es veu que està molt ben estudiat, si més no això és el que diuen.
Un saludo.
Petonets Deric
Una abraçada!!!
Me'n fiaria més d'estes màquines que d'algunes llets envasades.
Tant de bo s'estengui i les gran slleteres vegin que no tenen la paella tant pel mànec com ara.