Història amb pilotes

Història amb pilotes de Xavier Carmaniu Mainadé publicat per l'editorial Meteora el maig del 2010 és una aposta decidida i valenta per apropar la història a aquelles persones que no tenen l'habit de llegir història perquè els avorreix o perquè no estan acostumats o perquè els seus interessos són uns altres, com per exemple, el futbol. I precisament d'això va el llibre, de futbol.

A mi aquest esport popularitzat en temps que s'havia de distreure el personal perquè no pensessin en les penúries que els tocava viure, no em diu res. Per tant, estic en el bàndol contrari dels que els agrada el futbol i els avorreix la història: m'avorreix el futbol i m'agrada la història.

I aquest és el repte d'en Carmaniu: que tan uns com altres agafem Història amb pilotes amb ganes. I com ho aconsegueix? Amb una senzilla i complicada a l'hora: inventar-se un equip de futbol (el Història Futbol Club) amb els millors o més emblemàtics futbolistes de tots els temps i retratar l'època que els va tocar viure. D'aquesta manera ens explica l'aparició del futbol a Catalunya, concretament a Palamós; la guerra de Bòsnia; la Segona Guerra Mundial; la Rússia comunista; l'annexió del Tibet a la R.P. Xina; o la dura història del futbol femení, entre d'altres esdeveniments més dels darrers cent i escaig anys.

Un repte difícil però, com deien en aquell programa de televisió: "Repte aconseguit!"

Un llibre recomanat pels amants del futbol però també pels amants de la història i per tots aquells que tenen curiositat per saber més dels esdeveniments recents.

Comentaris

zel ha dit…
Bona aquesta, ni idea!!!!
Coincideixo: el futbol mai no m'ha fet córrer , però el llibre em va passar volant!
Salut!
Sergi ha dit…
Em sembla un experiment interessant, es val de la metàfora futbolera per explicar la història recent, molt ben pensat.
Sergi ha dit…
Ah, em deixava de dir que jo sóc més de futbol que d'història, per això.
Xavier ha dit…
Frederic (i també Núria) moltes gràcies!!!!!!!
Jo, per si no ho havíeu notat, sóc molt d'història i molt de futbol ;)