LA LIBRERÍA QUEMADA, Sergio Galarza


Una gran llibreria situada al bell mig de la Gran Via madrilenya és l'escenari d'aquesta novel·la de Sergio Galarza, La librería quemada, on amb l'excusa de la llibreria de les històries que s'hi viuen fa un retrat de la societat, de la crisis actual i de la crisi de valors a través d'una sèrie de personatges que es mouen per la vida sense saber cap on van, totalment a la deriva perduts en mig de les estanteries d'un món que ha entrat en plena decadència i on els clients no van a buscar lectures, si no a lligar, a robar, a escalfar-se a l'hivern, a buscar una mica de companyia, a la recerca del llibre d'autoajuda que els estalvii anar al psicòleg, o simplement van a tocar els nassos als dependents per treure's de dins la frustració de les seves vides buides.


La librería quemada és una novel·la àcida i crítica amb el món actual, però encara més amb la societat i les persones que en formen part. És la fi d'un món on els llibres han deixat de ser importants per convertir-se en simples mercaderies per fer negoci i tenir uns guanys a costa dels treballadors.


Si bé el tema i l'escriptura àgil i punyent estan molt aconseguits i fan de bon llegir, hi ha alguna cosa que falla en la novel·la, sembla que no acabi de trobar el to com a conjunt, com a novel·la coral, i se'n va d'una història a una altra perdent el fil d'un argument que podia haver estat més explotat i n'agafa un altre que potser no calia desenvolupar-lo gaire perquè no té prou substància o no aporta res al conjunt.


No obstant és una novel·la provocadora on identifiques perfectament de quina llibreria parla, quina és l'empresa que hi ha al darrera i quin és el seu model de negoci. Sergio Galarza sap de què parla perquè ha treballat en una llibreria sospitosament semblant, té coneixement de causa i això és nota.



Comentaris