Aquest any he recuperat el costum que tenia abans de comprar un llibre d'algun autor local cada cop que viatjava allà on fos. Tenia clar que aquesta recuperació començaria per Menorca i per comprar-lo en la llibreria VaDllibres de Ciutadella. Per això vaig fer una recerca per Internet dels autors menorquins actuals i al final, per l'argument, em vaig decantar per la novel·la Els Nikolaidis de Josep M. Quintana i va ser una decisió del tot encertada.
Estem al segle XVIII quan el fill gran dels Nikolaidis, una família de mariners i comerciants, marxa a Maó amb la seva dona per començar una aventura comercial que pot comportar uns grans beneficis per ell i per la seva família aprofitant les mesures favorables econòmiques del govern britànic que té en poder seu l'illa de Menorca. A poc a poc, salvant els obstacles d'una societat maonesa que no li posarà les coses fàcils i fent seves totes les oportunitats que li presenta la llibertat religiosa i econòmica dels britànics, es fa un nom dins de la burgesia de l'illa situant-se al capdavant del poder econòmic i social.
Però, de fet, el més important d'aquesta novel·la (que recorda molt l'estil de Thomas Mann en Els Buddenbrook) no és la història de la família Nikolaidis, ells només són l'excusa ideal perquè el seu autor ens faci un retrat perfecte de la societat de l'illa menorquina en els segles XVIII i XIX, i sobretot per fer una mirada crítica i un recorregut fascinant per la història de Menorca, la vertadera protagonista del llibre.
Són 464 pàgines que es llegeixen, i es gaudeixen, en tota la seva extensió sense fer-se feixuc en cap moment.
Sinòpsi
Al segle XVIII, els afanys expansionistes de les grans potències europees van fixar els ulls en l'illa de Menorca. Els Nikolaidisés la història d'una família de mariners i comerciants grecs que es va traslladar a Maó atreta per les mesures proteccionistes del govern britànic. Amb paciència, tenacitat i ambició, van aconseguir sobreviure a l'agitada vida política de l'illa i penetrar en el món exclusiu d'una burgesia comercial cada cop més poderosa, fins a situarse al capdamunt de l'entramat econòmic, social i polític dela ciutat de Maó. Aprofitant que la ciutat vivia el punt àlgid de la seva vocació europea, els Nikolaidis, al llarg de dues generacions, van travessar la Mediterrània d'un cap a l'altre, com a pirates o com a comerciants legals, i van crear empreses, van esdevenir banquers i van descobrir el valor de la política per transformar la societat d'acord amb els seus interessos.
Comentaris