Lliures o morts


En novel·la, el principi del segle XVIII a Catalunya i la Guerra de Successió, ha estat poc tractat, i això que és un període històric que dóna molt de joc per fer interessants i entretingudes novel·les d'intrigues, traïcions i batalles.

Darrerament, però, això ha canviat i n'han sortit algunes, com aquesta en que se'ns explica la història d'Ermengol Amill, que va passar de ser mestre d'una escola rural a ser un dels herois del 1714, avui oblidat en els llibres d'història en favor d'altres personatges com Bac de Roca, Josep Moragues o Rafelde Casanova.

La novel·la retrata amb força realisme i meticulositat, la vida a Catalunya del segle XVIII, i els esdeveniments polítics i les intrigues internacionals que van portar al setge i caiguda de la ciutat de Barcelona del 1714 quan els catalans van ser "oblidats" pels seus aliats (Anglaterra i l'Imperi austríac).

Però a vegades, aquest realisme va en detriment de l'entreteniment que busques quan llegeixes una novel·la. Hi ha pàgines i més pàgines de narració dels fets, que està molt bé i són molt interessants, però sembla que els autors s'obliden que tenen entre mans una novel·la i que, si bé s'han de situar els fets per no perdre el lector que no els conegui, han d'estar narrats amb ritme i implicant els personatges, sinó, tal vegada, es converteix en un manual d'història i si vols llegir història no accedeixes a una novel·la.

No obstant això, no impedeix que la novel·la es gaudeixi de principi a fi de forma entretinguda i amena, i et faci entrar ganes de conèixer més sobre els personatges i quina va ser la seva veritable història.

Lliures o morts, de David de Montserrat i Jaume Clotet, està publicat per Columna. Any de publicació: 2012. ISBN 978-84-6641-626-9

Comentaris