L'informe Phaeton

Dan Brown? Michael Crichton? Per què anar tan lluny si a casa nostra tenim l'Albert Salvadó?



Imagineu que tot el que ens han explicat sobre la prehistòria fos fals. Imagineu que el Diluvi Universal no el va provar Déu, sinó els homes. Imagineu que el supercontinent, Pangea, no va desaparèixer fan milions d'anys sinó uns pocs milers enrere. Imagineu que des de que l'home va començar a caminar dret va desenvolupar la seva ment d'una forma asombrosa i molt més ràpida del que ens han explicat. Imagineu que l'home fa milers d'anys tenia una civilització molt més avançada que l'actual...

Increïble o possible? Només una petita reflexió: com és que només en un segle hem avançat molt més que els nostres avantpassats en centenars de milers d'anys?

Per posar un exemple més aclaridor: els homínids apareguts a Atapuerca tenen una antiguitat de 800.000 anys i ja fabricaven eines i estris i no és fins el 7.000 aC aproximadament que té lloc el Neolític i l'aparició de l'agricultura...

Són 790.000 anys (amb números rodons) sense més evolució que passar de fer estris bastos de sílex a polir la pedra?

I en menys de 100 anys hem evolucionat tant que hem sigut capaços d'anar a la Lluna i a Mart?

No pot ser una mica absurd?

Deixo aquestes preguntes a l'aire, per poder respondre-les o, com a mínim, reflexionar, us recomano la lectura de L'informe Phaeton. Us ho podeu creure o no, però si més no, passareu una estona molt agradable.

Comentaris

Sergi ha dit…
Me l'acabo d'apuntar a la llista, l'he trobat una gran recomanació, el tema és interessantíssim. M'agrada la gent que posa en dubte les veritats establertes.

En aquest cas, sóc de l'opinió de que ens ha calgut molt de temps per adquirir els coneixements més bàsics, que són els més difícils. Un cop entesa la natura i amb les bases de química, física, biologia i les altres ciències bàsiques, tot ha pogut anar rodat. Però potser sóc una mica ingenu, no? Ja t'ho explicaré quan llegeixi el llibre.
Giorgio Grappa ha dit…
Deixant de banda la història ficció, germana de la ciència ficció, el misteri és fàcilment explicable a través de la història de la comunicació: l'aparició i millora de la capacitat del llenguatge (que permet comunicar coneixements pràctics, com ara "he vist un ramat de cérvols a l'altra banda del riu, què tal si anem a caçar-los?"); l'aparició i millora de l'escriptura (que permet recollir i aprofitar els coneixements i les experiències de generacions anteriors, o de societats llunyanes); l'aparició i millor de la impremta (sense comentaris); l'aparició i millora de sistemes per al tractament automàtic de la informació i per a la seva distribució a escala planetària a cost gairebé nul... Més que és hipotètics misteris del passat, el que em fascina a mi és calcular fins on arribarem en els pròxims deu anys.

D'altra banda, les històries basades en el mite de l'Atlàntida poden ser un bon entreteniment per a l'estiu: prenc nota :-) .
_MeiA_ ha dit…
Pot estar molt bé aquest llibre, sembla interessant. Me l'apunto a la meva llista per llegir...
Funcionario's blog ha dit…
Espero encontrarlo en castellano (no por nada, simplemente porque las cosas más sesudas las entiendo mejor en esa lengua).

A mí no me parece descabellado. ¿Por qué la evolución tiene que ser lineal? Podemos haber ido adelante y atrás en eso durante milenios y eones.

Me lo apunto...
Jordicine ha dit…
Gràcies per parlar-ne d'aquest autor. El compraré... el llibre, clar. Ja ja ja. Una abraçada. Per cert, aquest matí 'Els Matins' ha estat a Salt per aquest enrenou dels bitllets d'avió. Fins aviat.
Belén ha dit…
Bueno, me parece muy interesante la verdad... pero querido, de verdad crees que el ser humano ha avanzado tanto en este ultimo siglo?

Besicos
d'aixó, estic mirant tv3 i li fan una entrevista a l'alcaldesa de Girona. Al darrera hi ha un noi, samarreta blava amb un dibuix discret, pirates texans i sandalies, cabell ben curtet. No series pas tu?
Deric ha dit…
Menta, no ho he vist però no, no era jo.
bajoqueta ha dit…
Recordo que me'l vaig emportar fa dos estius de vacances a un viatge. Uff no vaig poder-lo acabar no em va agradar gens, se'm va fer pesat i això que a mi este tipus de llibre m'agraden.
Ja se sap... contra gustos...

Molt bé que t'agradés i més que està escrit per algú d'aquí :)
Musafir ha dit…
Bueno, com diu el Giorgio Grappa, potser la invenció de l'escriptura i tota la tecnologia vinent ens ha fet evolucionar més ràpid que mai en la nostra curta existència. De tota manera, com que no tenim textos escrits amb més antiguitat que cinc mil anys abans de Crist, doncs hem de prendre'ns els decobriments dels historiadors i investigadors amb "cura".
Prenem nota, però, de la recomanació.

Ei, sorprés de sentir música basca al teu blog!!
Els "Bide ertzean" no els havia sentit fins ara. Sonen bé.
Saludets,