Fires medievals

Ahir vaig anar a una fira d'aquestes que diuen d'"antic", "època", o "medieval", en aquest cas no era ben bé una fira medieval però s'hi assamblava força i vaig arribar a la conclusió que qualsevol poble pot tenir una fira d'aquestes característiques només difressant les parades i els venedors perquè, en definitiva, el que es ven és el mateix que a totes les fires d'artesania (embotits, pa, herbes, joies, sabó, etc.).



En aquesta fira hi havia alguna parada de joguines de fusta festes a mà imitant les armes medievals i una parada interessant de manuscrits sobre papir i res més d'interessant.

Entenc que una fira medieval està bé i té raó de ser en un entorn medieval, és a dir, en alguna vila o ciutat on hi ha una història viva i unes pedres que puguin emmarcar-la correctament. Per exemple, en viles com Castelló d'Empúries, Castell d'Aro o Besalú, per citar només tres exemples de fires medievals en entorns adequats.

Aquesta d'ahir era en un poble de costa que té molta història des de temps dels romans i abans i tot, doncs podem trobar vestigis prehistòrics en forma de dolmens. També té una Ciutadella medieval fantàstica però no és allà on es va fer, sinó en els carrers moderns de la vila, de fet sobre el nou carrer que es va fer, fa relativament pocs anys, sobre la riera.



No lliga, no té gràcia. Si es vol fer una fira d'època, feu-la, però contextualitzada correctament i més, quan es disposen dels entorns, si no, doncs feu una fira d'alguna altra cosa.

Comentaris

Rita ha dit…
Tens tota la raó. Aquestes fires ara s'han convertit en un reclam turístic més, com tot, lamentablement, i sempre hi ha gent més curosa i gent que no ho és tant a l'hora de muntar-les.
Striper ha dit…
Jo crec que tens rao de fet i han empreses que las prganitzen, jo crec que el fet de la fira deu ser caracteritza uns fets concrets i una epoca, no nomes disfressar l'entorn.
Anònim ha dit…
Sí, totalment d'acord, però no sé que m'estimo més...si un paradista disfressat o un integrista cisteller...ja ens entenem...petó
Joana ha dit…
Era a Roser potser???
Se'n fan a tot arreu, però com dius cal un entorn i una història.Però ara preval " el tot s'hi val".
Petitabruixa ha dit…
Tens raó. Aquí a Alhaurín també les fan i no lliga gens amb la gent, ni el poble ni el paissatge.

De fet, sempre hi dono voltes però em sembla "desencaixat".

Molts petons, maco !!!

Lili (fa fred !!!!!!)
Júlia ha dit…
Aquestes fires fan una mica de pena, m'han dit que ja hi ha empreses que les organitzen al poble que ho demana, en fi...
Ferran Porta ha dit…
Doncs sí que ha de ser estrany, sí, una fira medieval fora de lloc. No me la imagino... no sé... al mig de la Diagonal! (tallant el trànsit, s'entén :)
Jesús M. Tibau ha dit…
Us recomano visitar Tortosa durant la Festa del Renaixement, al mes de juliol. Una festa amb rigor històric que es viu al carrer amb gran quantitat d'espectacles, mercats i participació de molts tortosins i tortosines que es vesteixen d'època.
Júlia ha dit…
No he pogut veure Tortosa en la festa que menciona en Jesús, però me n'han parlat molt bé. A més, reivindicar que a Catalunya hi va haver vida després de l'Edat MItjana em sembla imprescindible.
Rita ha dit…
Contestant al Ferran, a la carretera de Sants, tocant a la Plaça d'Espanya, cada any en fan una, no recordo l'època. És espantosa, però la fan...
Musafir ha dit…
Qué vols!
Puc posar-te un exemple més meridional, jeje:
"Fira Romana de Sagunt"
Dius, ostres!, amb romans i tot?

Però quan veus que de romà ja no en queda ni tan sols el Teatre, (hi ha polèmica arran de la seua més que dubtosa restauració... I al xiriguito on fica "empanada romana" et trobes un argentí del Gran Buenos Aires, tot disfressat amb una xilaba moruna i amb una corona de llorer; i la tal empanada, no es romana, sino gallega, (d'un forn de La Corunya, seguns el paperot de l'envoltori), doncs....

De fires medievals, nomès es pot salvar per estes terres la de Cocentaina, a la comarca alacantina de El Comtat, que se celebra com a tal, des de l'edat mitjana... però de debò.

Saludets!!
nimue ha dit…
doncs sí, quanta raó tens, i tan boniques com són les coses en general dins del seu context...
b7!
namaga ha dit…
ui que guapo has quedat en la foto :P
Anònim ha dit…
jo te recomano ( si esque encara no hi has anat) que t'apropis a la fira medieval que fan a vic ( ara no m'enrecordo per quines dates...:S).
isnel ha dit…
Totalment d'acord. És més: ja fa temps que em començo a cansar de tota aquesta disfressa, no sé, sembla que ens vulguin acostumar a anar només a "parcs temàtics". Que no és maco i interessant visitar les coses tal com són, sense necessitat de pintar-les, decorar-les o posar-hi actors que ens "diverteixin" la visita? D'aquí a un mes i poc més hi haurà tota aquella moguda de les flors a Girona i què vols que et digui? Hi ha racons de la ciutat que m'agraden molt més en el seu estat natural i no pas tan "florits". Però tot són gustos...
Va tant bé el blog per desfogar-se.... jo ho faig sovint, queixes i queixes
jeje!!

Petons !
Pasqüis ha dit…
Les fires, siguin del caire que siguin,només hi tindrien d`assistir parades d`artesans que fossin de producció pròpia, i així no s`enganyaria mai a la gent que hi assisteix mirant o comprant. De fet hi han alguns pobles que et demanen tots els permisos com tal ets productor, però sempre s`hi infiltren d`altres que no ho són. Un productor d`oli d`oliva anomenat TORCLUM
Deric ha dit…
PASQUÏS, mira amb això estic d'acord