Imatge Edicions 62
L’acció d’Un Home a les Fosques passa en una sola nit quan un crític literari, August Brill, de 72 anys, comença a inventar-se una història per ocupar les llargues hores d’insomni i així no caure en la nostàlgia dels records del passat (la mort de la seva dona, la tristesa de la seva filla o el dolor de la seva néta per l’assassinat de la seva parella a l’Iraq).
En aquesta història inventada Auster reflexiona sobre la crueltat i l’estupidesa de la guerra, i el suïcidi. En ella, els Estats Units estan essent devastats per una guerra civil en la que uns estats s’independitzen de la Unió i un home (arrencat de la seva realitat i portat a aquest univers paral·lel en guerra) ha d’infiltrar-se en les línies enemigues per assassinar el que creuen culpable de la guerra: l’home que ha inventat la història.
Brill vol convertir en realitat aquesta història inventada fent que el personatge principal l’assassini a ell, és a dir, l’ajudi a suïcidar-se. Llavors amb un gir de la història, Auster s’endinsa de ple en l’univers d’aquest avi, del dolor que té per la pèrdua de la seva dona i dels errors del passat que intenta esmorteir explicant-li a la seva néta i, d’aquesta manera ajudar-la a ella també a superar el sentiment de culpa que té per la mort del seu xicot.
És una bona novel·la que es llegeix d’una tirada, sobretot a partir del moment en que avi i néta comencen a parlar i es fa una reflexió sobre la tristesa, l’estupidesa humana, la societat actual i l’absurditat de la guerra, recuperant l’Auster més íntim, amb més sentiment, aquell Auster que ens deixava el cos trasbalsat pel pessimisme dels seus personatges.
Comentaris
I el teu, el vaig anar a recollir ahir a la llibreria La Gralla de Granollers.
Una abraçada.
el seu estil i històries no en són culpables, sóc jo que devoro massa compulsivament escriptors (auster, vila matas, hornby) per després abandonar-los like a kleenex.
et faré cas, a veure si el llibre actua com a ginseng austerià!
Gràcies pel suggeriment!
Auster forever.
OSCAR: A mi em passa el mateix, per això dosifico i no llegeixo tot el que publiquen els meus escriptors preferits, si no només els que em semblen interessants.
STRIPER: Ho és.
RITA: No pateixis, no és gens recargolat, potser soc jo que no m'he explicat bé.
BAJOQUETA: Auster s'ha de destriar perquè té coses bastant dolentotes.