Sant Frederic

 

Sant Frederic d'Utrecht

El Frederic al qual fa referència el santoral és el bisbe d’Utrecht, màrtir, besnét del rei Radbod de Frísia, avui una de les nacions sense estat situada a vora del riu Rin, a cavall entre els Països Baixos i Dinamarca.

Home exageradament pietós i auster, quan va morir el bisbe Ricfrid d’Utrecht va ser escollit com a 8è bisbe a Saint Willibrord, però va declarar que no es veia capacitat ni digne per aquest càrrec i el va rebutjar. No obstant l’emperador Lluís el Pietós, fill de Carlemany, el va obligar a acceptar i així l’any 820 va ser investit bisbe d’Utrecht a la ciutat d’Aix-la-Chapelle (Aquisgrà).

La seva primera funció com a bisbe va ser intentar eliminar les restes d’arrianisme que quedaven al nord d’Europa i evangelitzar els pobles neerlandesos septentrionals.

Això i el fet d’enfrontar-se a l’esposa de l’emperador Lluís, Judit de Guelph, pels seus escàndols sexuals i adulteri amb Bernard, comte de Barcelona, li van comportar molts enemics que volien acabar amb ell, sobretot l’emperadriu.

El 17 de juliol de l’any 838, després de dir missa a l’església de Sant Salvador (anomenada Oude-Munster, a Utrecht) i mentre era davant de l’altar de Sant Joan Baptista resant, se li acostaren uns sicaris contractats per l’emperadriu Judit i el van apunyalar mortalment. Segons la tradició, va voler perdonar als seus assassins i no va cridar per ajudar-los a fugir. Quan va ser descobert pels fidels que quedaven a l’església, no van poder fer res per salvar-li la vida i va morir a la matinada del dia 18.

Va ser enterrat a la mateixa església i considerat màrtir i venerat com a sant des del primer moment. El seu cos va estar a la mateixa tomba fins al segle XVI quan, amb la Reforma protestat, va ser profanada i el cos va desaparèixer per sempre més.


Goigs de Sant Frederic

CURIOSITAT

Sembla que una relíquia de Sant Frederic es conserva actualment a Barcelona, a l’església dels Sants Just i Pastor, gràcies a l’Associació Il·lustre Societat Sant Frederic.

Aquesta societat va ser fundada l’any 1878 per un grup de Frederics barcelonins, encapçalat per mossèn Frederic Febrer i Llampallas, Beneficiat de la parròquia dels Sants Just i Pastor, i el sr. Frederic Miracle i Carbonell, amb la intenció de mantenir la devoció del sant i aplegar les persones que porten per nom de pila, Frederic.

El juliol de 1882, en l’esmentada parròquia, el bisbe de Barcelona, José María Urquinaona, va beneir la imatge de Sant Frederic amb la seva relíquia i l’any següent, el 1883, s’inaugurà una capella amb un retaule amb quatre quadres representant escenes de la vida de Sant Frederic que envolten la seva imatge.


Informació extreta del web https://catholicsaints.info/butlers-lives-of-the-saints-saint-frederic-bishop-of-utrecht-martyr/ i del text «Nota històrica de Sant Frederic» de Frederic Sagués i Batista (1998/02/02)

Martí Albanell, Frederic, «Vida, culto y Sociedad de San Federico». Barcelona, 1928

Comentaris

Carme Rosanas ha dit…
Per molts anys i per molts sants.
Ja conec una mica més d'història que no coneixia,
Espero i desitjo que passis un bon dia del teu sant.
Deric ha dit…
Moltes gràcies, Carme!