Una creu solitària

L'Escala (2021) Photo by Deric1012

Les creus que trobes a les carreteres sempre m'han donat mal rotllo (certament són dissuasòries, però les trobo fora de lloc, cal?), ara bé, quan aquesta creu te la trobes en una roca a tocar del mar, la cosa (per a mi), canvia. M'intriga i se'm dispara la imaginació. Que deuria passar? Un naufragi? El record a algú que estimava el mar i aquella costa en concret?

Aquesta en concret està a la costa empordanesa, a l'Escala, en el camí que va del poble fins a la punta Montgó, on la costa és abrupta i el mar ple d'esculls. Està en una roca a força altura, en un lloc discret que passa fàcilment desapercebut. La creu de fusta està força bé, però el Sant Crist ha desaparegut menjat per les onades, la sal i la tramuntana, igual que els petits quadradets que possiblement eren les fotografies dels homenatjats. N'hi ha 7. La creu té les inicials NI, KA, IC, XC, un criptograma de la tradició grega que significa IC XC "Iesous Xristos", el nom de Jesús en grec; i NIKA, també del grec, que significa vèncer, conquerir. Per tant, el criptograma fa referència a la victòria de Jesucrist sobre la mort.

No costa gent posar-hi imaginació: una nit de llevantada, una petita barca amb set pescadors, els esculls invisibles sota les onades i un cop de mar contra les roques...

Llàstima no tenir identificades les persones a qui van dedicar aquesta creu. Les deu recordar algú encara en una nit de tramuntana?


Comentaris