SANT LLOP (SANT DALMAI - VILOBÍ D'ONYAR)

Sant Llop
Des que varem descobrir Sant Romà de les Arenes i el poble de Sidillà, un indret màgic i desconegut a tocar de casa, ens agrada d'anar a buscar més llocs com aquest i diumenge passat aprofitant el bon temps, hi vam tornar a la recerca.


En aquesta ocasió encara varem anar més a prop de casa, al poble de Sant Dalmai, en el municipi de Vilobí d'Onyar.


Just al cim del cràter del volcà de la Crosa hi ha l'ermita de Sant Llop, del segle IX o X. S'hi pot arribar per dos llocs: des del volcà de la Crosa o pel camí que surt des de l'església de Sant Dalmai. Això depèn d'on es vulgui deixar el cotxe. Es pot aparcar en l'aparcament del volcà de la Crosa i creuar la carretera; o bé al costat de l'església, si bé aquest camí és una mica més llarg, també és un passeig agradable pel bosc. En tot cas hi ha indicadors que t'hi porten i no hi ha pèrdua.


L'ermita està envoltada per un fossar que s'ha de travessar per poder entrar-hi. Segurament en algun moment de la història es deuria fer servir com a defensa, d'aquí el fossar. L'interior és d'una nau amb absis i de volta apuntada. Per l'estat de deixadesa del lloc, mig enrunat i ple de vegetació, la volta es conserva força bé. Sembla ser que al segle XIX s'hi va construir una torre de telegrafia i potser s'hi va fer alguna tasca de manteniment, tot i que la volta presenta tres forats força preocupants.


Per l'espai on està situada i el bosc que l'envolta, és difícil veure-la amb perspectiva, no obstant se li pot fer la volta pel fossar i tenir un nou punt de vista d'aquesta església, sembla un petit castell que ha perdut la batalla en contra de la natura.

Comentaris

Carme Rosanas ha dit…
Una sortida ben maca... me la copiaré algun dia i això que conec aquests verals, però fas venir ganes de tornar-hi.
Sergi ha dit…
Gens malament aquest raconet tan proper a casa! I jo que pensava que a Vilobí només hi havia un aeroport...
Anònim ha dit…
la natura no s'està d'hòsties, a la que pot recupera lo que es seu :P
Pakiba ha dit…
Un lloc molt maco a veure si mi portes un dia.

Petonets de MM