EN LA PELL D'UN MORT


A Salt passen moltes coses, algunes de bones i d'altres no tan bones o directament dolentes, sobretot si pensem en els aldarulls que es van viure fa un parell d'anys i que van acabar amb la manifestació multitudinària del 22 de gener de 2011 amb aquell lema "Volem viure a Salt en pau i bé".

Doncs bé, algú a trobat que el que passa a Salt és digne de novel·la, en concret d'una bona novel·la negra amb tots els ets i uts d'aquest gènere. Estic parlant de En la pell d'un mort del periodista Xevi Sala, on un dels protagonistes principals és la vila de Salt, això sí, un Salt negre, tenebrós, misteriós, inquietant... Un Salt que, ens agradi o no, és ben present, però que per sort no és el Salt de la realitat quotidiana dels seus habitants, sinó d'un grup reduït que, no obstant, quan es fa sentir sembla que sigui molt nombrós.

El punt de partida de la novel·la és la sortida de la presó de Víctor Campoblanco, un perdedor que té un fill amb un cert retard mental, però que en realitat és molt més lúcid que el seu pare. En Víctor intenta refer la seva vida, però l'aparició d'un mort que ha suplantat la seva personalitat li portarà més d'un mal de cap que ell no sabrà com afrontar si no és amb els punys i emmerdant-se amb l'escòria de la societat i amb un grup polític xenòfob que vol treure profit dels aldarulls que s'estan vivint a Salt.


En la pell d'un mort, que es va presentar a la Biblioteca pública Iu Bohigas de Salt, és un llibre entretingut, ben escrit i que ens permet descobrir paisatges molt coneguts de la nostra vila des d'un altre punt de vista molt més fosc, però sobretot ens permet descobrir que Salt és un escenari ideal per a situar una novel·la, sigui de gènere negre com en aquest cas, o de qualsevol altre gènere.

Comentaris