Un hotel a la costa

El 1934 un matrimoni anglès, cansat de Londres i de la societat anglesa, decideix fer un viatge a Tossa, una vila on saben que hi viuen artistes i que encara no està explotat turísticament, un lloc on podran descansar i desconnectar del tràfec londinenc.

Tossa i la seva gent els captiva de tal manera que la dona decideix i s'hi han de quedar a viure i que obriran un negoci dedicat a l'hosteleria on tindran com a clients els anglesos que vulguin relaxar-se durant unes setmanes.

El matrimoni Johnstone, després de la construcció de l'hotel, s'hi instal·la definitivament a Tossa i comença una aventura que els portarà a descobrir el món de l'hosteleria (mai abans s'hi havien dedicat), a tractar amb els clients i la gent del poble i, sobretot, a descobrir i enamorar-se d'una terra i una cultura totalment desconegudes per ells, la catalana.

L'any 1935, el negoci els va de meravella, passen un estiu en que cada dia tenen el cartell de "complert" i quan arriba el mal temps i pensen que hauran de tancar fins l'estiu següent, nous clients apareixen per allargar la temporada mínimament. 

El 1936 la nova temporada turística se'ls presenta també amb totes les habitacions plenes per tot l'estiu, però no comptaven amb l'esclat de la Guerra Civil i l'allau de cancel·lacions. No obstant ells no es rendeixen, i sobretot, no pensen deixar Tossa en cap moment, ja és casa seva i una guerra no els farà fora.

Aquesta és la història de la Casa Johnstone, un hotel de Tossa de mar regentat per un matrimoni anglès durant els anys 1934-1939. Però també és un retrat de com eren les viles marineres i la seva gent d'aquella època, un relat de primera mà, objectiu, d'un període convuls per Catalunya.

La lectura d'aquest llibre ens descobreix, gràcies a la visió d'una anglesa sense prejudicis, com érem i com vivíem els catalans.

Totalment recomanable.



Comentaris

Yáiza ha dit…
Ostres, doncs té bona pinta! L'autora és la mateixa dona del matrimoni? O és la filla o algun familiar proper? Com que comparteixen el cognom...
M'ha cridat l'atenció, si mai me'l creuo per alguna llibreria, me'l miraré amb bons ulls!
Deric ha dit…
Sí, la Nancy va escriure les seves pròpies experiències
Elfreelang ha dit…
N'havia sentit parlar del llibre i d'aquesta parella....ho has explicat molt bé!