Descobrint el passat

Reproducció d'un mapa de Catalunya de 1609
A causa del futur trasllat de les dependències on treballo actualment a un altre edifici de nova construcció, estic preparant tota la documentació, classificant-la i inventariant-la bé i numerant les capses per no perdre cap paper, cosa que seria un gran daltabaix.

Entre tota la documentació per classificar, hi ha capses on els papers no estan classificats ni ordenats ni inventariats, ni res de res. És aquí on ara he d'incidir més perquè necessito saber què hi ha per saber on soc i cap on he d'anar. No sé si m'explico.

Aquest matí, he buidat una d'aquestes capses, he escampat els documents sobre el taulell i he començat a inventariar-ho tot. Per fer-ho necessito cercar la data, l'autor, el productor, d'on ve o on ha anat, i quin és el seu contingut. Només d'aquesta forma sabré si he d'incloure el document en algun lloc concret o, per contra, no té un destí específic i s'ha d'incorporar en una de les col·leccions de documents que venen a ser una mica un calaix de sastre.

Doncs bé, després d'apartar uns quants papers sense gaire importància ni trascendència, m'ha aparegut un document del 1634, escrit a mà amb una lletra bastant complicada de llegir però m'hi he dedicat força estona perquè he vist que era una còpia literal i segellada notarialment d'un pergamí del 1027. El pergamí original estava signat pel mateix Abat Oliba i llegint, llegint, he vist que es tractava d'una acta d'una de les assemblees de Pau i Treva de Déu que es van celebrar a Toluges (Rosselló) i que es poden considerar l'origen de les Corts Catalanes. En aquesta acta es feia esment, diverses vegades, del nom del poble de Salt.

M'he quedat de pasta-moniato i he fet braços i mànigues per llegir-ho bé i copsar tot el significat real d'aquest document. És realment fantàstic i tenebrós a l'hora perquè el que diu pot capgirar la història del poble i, per extensió, la de Girona. 

I ara no sé ben bé què fer, si dir-li-ho a l'alcaldessa i fer-ho públic o callar, arxivar el document i fer veure que no ha passat res... Potser serà millor per tothom que em decanti per la segona opció, o no... En fi, si es fa públic, ja ho sentireu a dir...


Comentaris

Anònim ha dit…
Si no volies fer-ho públic, ja has fet tard. A explicar-ho a l'alcaldessa abans que algú li digui que ho ha llegit al bloc.
Marta ha dit…
Deric
molt bona!!!!.
el nostre arxiver a mes mes es gracios!!!!, ole i ole, per un moment he pensat que fort, tu!!!.
Tots plegats sou un colla de bromistas..
petonets, molts
Clidice ha dit…
si no fos perquè avui és avui ... :)
Pakiba ha dit…
Quina pasada de inocentada, increible la imaginació que tens.
lisebe ha dit…
Molt bona pensada la inocentada!!! jajaj

Petonets guapo
nimue ha dit…
doncs jo m'ho havia cregut! jeje!
Salvador Macip ha dit…
I jo que ja et veia fent d'Indiana Jones, descobrint pistes per a un tresor ocult! Hagués estat bé...
Sergi ha dit…
Bon intent, però ni llegint-ho el dia següent m'ha colat! Ara, quina història més elaborada, t'ho has currat.
Belén ha dit…
Es una pena que a veces la hitoria se quede solo en unas cosas,y perdamos otras... menos mal que has encontrado esos trocitos de historia...

Besicos
El veí de dalt ha dit…
Juàs! Vinga, posa la traducció i xal.larem!
Cesc Sales ha dit…
Trasllat en el temps!!!
Sufur ha dit…
Huy, yo en tu lugar me lo callaría hasta en el blog. Tiene que ser la bomba saber algo que nadie más en el mundo sabe :-)

¡Feliz 2011!