Camp de batalla


Carrer Major de Salt. Foto by Deric

El que està passant aquests dies a Salt ja fa temps que es respirava a l'ambient. La protesta de dilluns va començar amb el tema de la inseguretat ciutadana però en el fons hi havia un tema ocult latent i és el 43% d'immigració que hi ha en el poble, una de les més altes, no de Catalunya, sinó d'Espanya i havia de petar per algún costat.

De totes maneres també he de dir que la convivència a Salt sempre ha estat més o menys bona, més o menys tolerada, les dues comunitats han anat fent sense barrejar-se ni molestar-se gaire fins que ha esclatat la crisi, i amb ella, la gran tasa d'atur. Tot i això, per què ha esclatat ara? Per les properes eleccions? No m'atreviria a afirmar-ho, és més, no ho crec, si més no a Salt, no.

El que sí és evident és que hi ha gent que sempre ha estat follonera i que ha vist l'oportunitat de xupar càmera. Els que surten a la foto de totes les portades dels diaris ja sabem qui són i de quin peu calcen i l'únic que buscaven era sortir a la tele. De fet els pitjors moments de tensió van ser quan hi havia les televisions filmant i els diaris fent fotos. Quan no hi ha tele els ànims estan crispats però es va passant, quan ve la premsa, tothom a cridar i fer-se notar.

Tot plegat és, simplement, patètic i l'únic que s'ha aconseguit és que ara sí hi hagi inseguretat al carrer i desconfiança cap els veïns d'altres nacionalitats.

El més greu és que aquestes coses es veu com comencen però no com s'acabaran i aquí tot just acaba de començar.

Comentaris

Unknown ha dit…
Delicat. Recordo que fa temps vas parlar de la més o menys bona convivència entre la població autòctona i immigrant a Salt. I quan vaig veure tot això per la tele ho vaig pensar: "Ja està. Ja ha petat".

Em penso que la crisi només serà accelerant d'una situació latent: la xenofòbia que existeix, però que no s'expressa perquè no és políticament correcte. I ara que hi ha una "excusa" per ser-ho, s'aprofiten.

(apa ... quin comentari :P)
gatot ha dit…
noi... discrepo; deu ser perquè no miro -gaire- tv, ni escolto ràdios ni llegeixo -si que fullejo- diaris...

tota la vida vivint a Salt, i no noto cap més crispació que la mateixa que jo tenia fa sis mesos: no tenir feina, estar angoixat pels deutes, i no veure-hi futur...

aquesta angoixa depèn de l'imaginari cultural? del color de la pell? del que menges?
no

a qui està angoixat, si es pot, se l'ha d'ajudar...
a mi, quan ho estava, ningú de Salt que no fos de la meva família ho va fer...
sort vaig tenir dels que m'estimen i no són de Salt...

la crispació? com bé dius... hi ha qui vol el seus 15 segons de fama a la tv; hi ha qui políticament la vol aprofitar, també.

Jo vaig pels carrers i, si no fos perquè els municipals es fan notar més posant la sirena quan no cal, no diria que res sigui diferent de fa sis mesos enrere...

bona convivència, veí, company...
Júlia ha dit…
Sovint la percepció és molt diferent de la realitat, el barri on visc sempre ha estat 'percebut' com a problemàtic quan no ho és gens, no pas més que d'altres, encara que, com a tot arreu hi ha 'punts calents'. Ara tenim un trenta per cent d'immigració, també, però el fet és que els darrers fets delictius greus de Barcelona han passat en un barri més 'fi'. La veritat és quan menys surts als diaris i teles, millor.

Amb això passa com amb la meteorologia, tothom recorda temps 'diferents' i millors, però sempre ha plogut, nevat i fet calor, més o menys i amb alts i baixos.
Júlia ha dit…
El que sí és un problema que arrosseguem fa més de trenta anys és això de la reincidència, que no hi ha manera de controlar-la, sembla. Però això ve de molt abans de la immigració.
Marta ha dit…
Deric
es molt facil quand las cosas van mal dades, fotra la culpa als inmigrants.
Si no hi ha feina, clar la culpa es d'ells....
Si hi ha mes robatoris, segur que ha siguit un "moro" o un "sudaca"....
El cambi climatic, osti, aixo segur que tambè es culpa seva...
Vinga home, que el que pasa es que es una manera de distreura al personal, si que hi han culpables, pro sens cap mena de dubte son els gobernants de aquet pais, que mentras uns pocs s'omplien las butxaques, la resta ens pensavem que aixo era xauxa, i ara passa el que passa.
Has llegit , o vist per els telenoticias el que va passar aquesta setmana als cinc locutoris del meu poble(La Bisbal), donç ja m'explicaras, va ser una vergonya.
Desde quand per cuestions purament administrativas, s'encercla tota la part central del poble amb mossos d'esquadra y municipals. Aixo el que fa es que la rsta de cuitadans creguin de veritat que els altres son els dolents de la peli.
Per cert l'endema estaban tots oberts, pro clar aixo no va sortir com a noticia enlloc.
molts de petons, sempre
Anònim ha dit…
El problema és que la gent que veu la televisió no coneix aquests que, provant de causar confusió, busquen desesperadament els seus 15 segons de glòria. Tinc vincles a Salt i em fa mal veure quina imatge es dóna d'ella als mitjans.
Sergi ha dit…
No sé a quin programa de la tele feien una conyeta d'anar pel carrer amb un micro i incitar al personal a parlar dels problemes. Ho feien de broma, però es plantaven davant d'algú i deien alguna cosa com 'què en pensa d'allò... sí, ja sap, de tota aquesta controvèrsia que s'ha generat...' no deien res, però anaven fent servir frases buides d'aquestes, i molta gent pica i comença a queixar-se i a criticar alguna cosa del seu barri.

Llegint el teu post he pensat en això, que de vegades la tele és més font de crispació que no de denúncia i solucions. És veure un micro i molts es creuen amb dret de ser els salvadors de la pàtria.