Claude Lévi-Strauss



Diumenge va morir Claude Lévi-Strauss, antropòleg francès, als 100 anys d'edat. No faré un escrit explicant la seva vida i obra perquè d'això ja se n'han encarregat els diaris o es pot consultar a la Viquipèdia però sí parlaré de com el vaig descobrir jo ja fa una pila d'anys.

Va ser a primer de carrera de Història quan fas allò tan espantós de les assignatures "introducció" a tal o qual matèria. Doncs bé, a Introducció a la antropologia, ens van posar com a lectura obligatòria i posterior treball analític, el llibre de Lévi-Strauss, "Les estructures elementals del parentiu" (que encara conservo després de tants anys).

En aquest llibre definia com en els pobles primitius la concepció de família era totalment diferent de la nostra. La família nuclear no es podia considerar com el nucli sobre el que girava tot, sinó que la família era una aliança entre famílies i entre tots els seus membres, és a dir, ampliava la família a un grup compost pel pare, la mare i els seus respectius germans i tota l'ascendència i descendència corresponent.

La concepció m'era estranya i complicada i el llibre em va semblar un "tostón" increïble quan el vaig llegir però, inconscientment, deuria deixar-me un post perquè a segon vaig fer una altre assignatura d'antropologia i és un dels pocs autors no relacionats amb la història, del qual conservo un record.

Comentaris

Striper ha dit…
Senzillament es una perdua molt gran en el mon de la Antropoligia.
Sufur ha dit…
Vaya semanita de fallecimientos... :-(
Josep ha dit…
Evidentment , la família ja no és el que era . Heu vist el titular de la portada de El Periòdico de Catalunya d' avui ?
"""MILLET TAMBÉ VA ESTAFAR ELS CONSOGRES EN UNA BODA . VA COBRAR 40.000 EUROS A LA FAMÍLIA DEL NÒVIO DE LA SEVA FILLA CLARA TOT I QUE VA SUGRAFAR LA FESTA AMB DINERS DEL PALAU"""

Ostres , això si que ja passar de la família tradicional a la legalització de la prostitució dintre de la mateixa família .
Tot té un preu , inclús les pròpies filles .
Nyc ha dit…
Quizás para muchas lecturas que hicimos en la universidad nos faltaba madurez intelectual para poder apreciarlas, pero es verdad que de algunas se te queda como una impronta, aunque en su momento nos parecieran insufribles.
Andrea. ha dit…
Vols dir que hi ha cap estudiant que hagi tingut antropologia a la carrera, sigui quina sigui, que no li hagi tocat llegir o fer alguna cosa de Lévi-Strauss???

Recordo el primer text que em va caure d'ell a les mans, que em vaig haver de rellegir unes quantes vegades pq no sabia per on agafar-lo, poc a poc li vaig anar trobant el gust, i ara reconec, que té escrits genials, i una forma de dir les coses brutal.
lisebe ha dit…
Deric per qui hem fet carreras semblants tenim aquest precedent en els nostres estudis un gran home que ens ha deixat tota una cátedra..!Lévi-Strauss impresionat ment i persona

Una gran perdua!! pero estic segura que ha viscut a tope de la seva vida!!

Petons amic