Serrallonga


Fa uns anys, just acabada la dictadura, totes les pel·lícules i llibres que es feien a Catalunya tractaven de la guerra civil i les seves conseqüències. En part era lògic després de 40 anys de repressió en els que només hi havia una història "oficial".

Afortunadament això ha canviat i se'n fan productes que retracten altres èpoques de la història de Catalunya igual o més interessants i apassionants que aquells anys. Ho vam començar a veure, potser, amb la trilogia d'Albert Salvadó "Jaume I el conqueridor", una molt bona aproximació a aquest nostre rei. O amb "1714" també d'en Salvadó. Altres exemples són, naturalment, "L'església del mar", "La clau Gaudí", "Intrigues de palau" de Maria Carme Roca, "El pont dels jueus" d'en Gironell o el seu darrer llibre "La venjança del bandoler".



Però si ens adonem, el 99% són novel·les o llibres d'assaig. Què ha passat amb el cinema català? És gairebé inexistent i les pel·lícules que se'n fan pràcticament no hi ha cap d'època o històrica (si més no, de més enllà del segle XIX), bàsicament pels elevats costos que comporta realitzar-les.

Per això està bé que d'una vegada per totes, posem la nostra història al lloc que el correspon fent productes de qualitat pel gran públic i que donin a conèixer a tot el món que hem sigut un gran poble que va conquerir mig Mediterrani. Que és indignant que la gent sàpiga que l'Obama és el 44è president dels Estats Units però que ningú a fora de Catalunya sàpiga que Montilla és el president 128è de la Generalitat de Catalunya.



"Serrallonga", la mini sèrie que ha estrenat avui TV3, és un reflex d'això que dic. M'ha semblat una pel·lícula molt ben feta, amb una ambientació acurada, escenaris realistes, una molt bona adaptació amb un guió sòlid i àgil (una feina excel·lent d'un dels millors guionistes que tenim al nostre país, Manel Bonany) i unes interpretacions correctes.

Espero que aquest només sigui l'inici de molts més projectes semblants. Jo dono una idea per un proper: els almogàvers.

Comentaris

estrip ha dit…
he vist un trocet perquè arribo tard a casa, però pinta molt bé. L'hauré de mirar tota.
Sergi ha dit…
Jo he posat TV3 avui esperant veure Polònia. Pel que sembla, no estic massa al cas. Com que tampoc no feien res d'interessant als altres canals, ho he deixat, però no m'ho mirava amb massa interès, la veritat. Ho seguia, però no hi he posat prou atenció, i és que jo no sóc massa d'història. Tot i això, he de reconèixer que si hi ha una història que m'agrada, és la de Catalunya, és clar, i trobaria encertat si fessin una producció a l'alçada pels Almogàvers, que són un dels meus capítols preferits.

També et diré, però, que no sé què ens passa aquí amb els nostres símbols i els nostres herois, que no els donem cap importància, i fora cada país té les seves llegendes, i idolatren els herois. Aquí som gent estranya, i amb poca memòria, em temo.
Striper ha dit…
Es una molt bona pelicula..
Jordicine ha dit…
No vaig poder veure-la perquè vaig a dormir molt aviat, però tothom en parla bé. L'única crítica que he sentit és que el prota parla massa de Barcelona. Aviam si avui puc veure la segona part. Una abraçada.
nimue ha dit…
jo em vaig quedar torrada al sofà, no perquè no em semblara interessant sinó perquè per les nit aguante molt poc. A veure si avui em puc quedar més estona!
òscar ha dit…
segons llegeixo, com molts, vaig ser tard a casa i no en vaig poder veure ni un bocinet. tocarà buscar per la xarxa!
Dani Coll ha dit…
Sí, Deric.

A mi també m'ha agradat molt. Es nota feina ben feta i amb una certa cura pels detalls i qualitat.

Felicitacions a la Universitat de Vic i TVC.
Deric ha dit…
ESTRIP: Està molt bé.

XEXU: Fem campanya per què facin una superproducció sobre els Almogàvers??? I tens molta raó, desconeixem totalment els nostres mites, llegendes i herois.

STRIPER: Crec que sí.

JORDICINE: Jo no vaig notar això de l'accent.

NIMUE: Jejejeje vas massa cansada

ÒSCAR: Si la trobes a la xarxa, m'ho dius perquè em vaig perdre el final.

DANI: M'agrada comprovar que no sóc l'únic a qui va agradar.
Fujur ha dit…
Totalment d'acord, menys mal que a TV3 ja es fan d'altres produccions no relacionades amb la Guerra Civil i la Dictadura... ja tocava...

salutacions!
Quico Ventalló ha dit…
A mi també m'ha agradat molt. He trobat sorprenent que un producte subvencionat, en part, per la Diputació de Barcelona dugui com missatge latent la rebel.lió contra la ocupació castellana i d'insubmissió al rei espanyol. Els sociates es deuen estar estirant dels cabells, sobretot en Joan Ferran, el de la crosta espanyolista.

També penso que l'accent pijo barceloní d'en Serrallonga traía bastant la veracitat del personatge.

Salutacions cordials!
Deric ha dit…
Sí FUJUR, per fi!

QUICO: Sorprent però això és el bo. L'accent a mi no em va molestar, més que pijo, el vaig notar com si l'actor fos castellanoparlant.
Montse ha dit…
Hola!
A casa també ho vam veure i ens va agradar força, malgrat que a mi no solen agradarme les pelis històriques (bé, segons quines, ep!)

tu que ets cinèfil, et va agradar, en el seu dia, Juana la Loca, de la López de Ayala? (a mi em va fascinar)
merike ha dit…
M'agradaria veure pel·lícules de Catalunya i de la història catalana!
Anònim ha dit…
Hem vaig a apuntar tots els llibres que dius a la meua llista de coses per llegir. I sempre es bo saber coses de la cultura catalana de vegades molt lligada a la valenciana ;) Un bes
òscar ha dit…
a l'emule hi és, deric. sembla que complert.
Cesc Sales ha dit…
Sens dubte em quedo amb Auster, U2 i Facto delafé. Serrallonga no vaig veure'l per falta de ganes.

Salut!
eudald ha dit…
ieep, Deric... reholes!
Serrallonga té de bo que s'ha fet una superproducció des de casa i amb tots els mitjans que han calgut per que sigui això... una superprocucció. No estava gens malament.
A mi sí que em va fer una mica de "ràbia" el personatge del Xavallonga per l'accent i per que no em va fer prou el pes com a bandoler i heroi. Segons l'Esteve Rovira van triar per al poble i els bandolers actors poc coneguts en contrast als que interpretaven els nobles, cares molt mé´s conegudes de l'"star sistem" català, que tot i estar molt vistos són bons actors i actrius.
Potser l'accent no és el més important, però una bona part de Catalunya va patir mal d'orelles sentint-lo parlar! Per la resta un excel·lent! Tand de bo en facin més de sèries i tvmovies d'aquest nivell!