Cultura per a sortir-nos-en

S'entreveuen noves i més dures retallades en l'horitzó social i polític. Mesures sobretot econòmiques que, diuen i  jo no crec, ens ajudaran a reduir el dèficit fiscal i públic, i que permetran donar un glop d'aire fresc al govern i la nostra economia. "Nostra"? Serà la seva perquè a mi em retallaran el sou!

No crec que amb només retallades puguem sortir de la crisi tan brutal i demolidora que ens envolta. Hi ha un aspecte que ningú ha considerat ni tingut en compte i és el cultural. Per poder tirar endavant és necessari que el govern inverteixi en cultura, en culturitzar la gent.

Mentre en aquest país es doni més importància a la ignorància i es faci bandera de l'analfabetisme, mentre els herois de la gent de carrer siguin les Belens Esteban i companyia, mentre els programes més vistos de la televisió siguin els Sálvames i similars, mentre la gent s'enorgulleixi de no haver llegit mai un llibre ni saber què va passar fa vint anys al món, no tenim res a fer.

Cultura per deixar de ser egoistes, cultura per entendre les diferents cultures que conviuen entre nosaltres, cultura per ser més oberts de ment i respectar les diferents religions i creences, les diferents opcions sexuals, les diferents nacionalitats i llengües del país... La cultura no és només (o no hauria de ser) cosa de quatre intel·lectuals o cinc persones amb ambició d'aprendre. La cultura és i ha de ser per a tothom. Un dret però també un deure que tenim amb el veí, amb nosaltres mateixos.

Comentaris

Carme Rosanas ha dit…
Jo estic totalment d'acord en tot el que dius de la cultura.

Que fa falta i molta! Molta falta!

Però al mateix temps, dubto que fos una arma suficient per treure'ns d'aquest forat. Però també reconec que no en sabria dir cap altra de millor.
Clidice ha dit…
Potser sí, de moment, però, els meus fills s'estan preparant per marxar a Alemania. Hi ha molta gent ben ensinistrada i cultivada, però a canvi reben menys de 600 euros, i això si poden ser becaris, després, el desert.
Belén ha dit…
Yo es que soy muy conspiparanoias, y creo que no les interesa mucho que tengamos cultura, porque entonces podemos opinar, y eso de que el pueblo opine le va muy mal al gobierno...

Besicos
Miquel Àngel ha dit…
Segurament la crisis no s'arreglarà tant sols amb més cultura, però si crec que en temps de crisis , la cultura és molt necessaria i és per on sempre començen a retallar. I molt més, aquells governants que no saben quina és la seva cultura.
Pakiba ha dit…
La cultura es lo principal,però no els interesa perquè així ens tenen més a les seves mans com avans i si la cultura del país es TV5 que venga Dios y lo vea!!.
fanal blau ha dit…
Jo també dubto que la cultura els interessi massa a la majoria dels polítics, com tampoc interessa l'educació ni el progrés.
Avui llegia que a Barcelona posaran papereres dobles...Dobles? Per a poder llençar més? Per què llencem tanta merda a terra que les necessitem dobles i més grans per tenir el terra net? És necessari canviar les papereres, o hauríem de canviar de models d'educació?
No sé, Deric, tinc tota la sensació que s'estan fent les coses al revès i, sobretot, s'estan fent sense pensar-les.
Ara anuncïen les retallades de "privilegis" als funcionaris i treballadors públics, com si els funcionaris/es i treballadors/es ens toquéssim allò que no sóna...No ho entenc, i m'indigna.
Subscric del tot el teu convenciment!
Però mira, estic ben ben emprenyada!
De moment, com que no em deixaré retallar les abraçades, te'en envio una!
Sergi ha dit…
Fixa't que en aquest país és fins i tot complicat i sobretot car estudiar. Sempre he pensat que prefereixen tenir un país d'ignorants, de gent que no sàpiga pensar, de manera que és més fàcil manipular-la. I a fe que la majoria de la població és així i s'ho empassa tot. La paraula clau l'has dita tu: cultura. És l'única solució, formació i ensenyament. Però mira, sembla que això també ho retallen. Curiós, oi?
Elfreelang ha dit…
Si senyor! vull dir que estic d'acord en el que has escrit...cultura falta molta cultura i impera la ignorància, només així es pot arribar a explicar allò inexplicable...a mi també m'han retallat i em tornaran a retallar
Jordicine ha dit…
No puc afegir més. Sense cultura aquest país no avançarà mai. Un post sensacional, DERIC. Una abraçada.