Mentideros

En el segle XVII hi havia el que es coneixia com els "mentideros", eren uns llocs públics (places, escalinates, etc.) on la gent del poble anava a fer-la petar i assabentar-se de totes les xafarderies de la ciutat a la vegada que era lloc idoni per escampar tota mena de rumors i mentides que, en el boca-orella, s'acabaven convertint en realitat i en més veritat que la mateixa veritat.

De mentideros hi havia uns quants, a Madrid, tres de molt famosos: el de Representantes, al carrer León; el de Losas de Palacio, davant del Real Alcàzar; i el més famós de tots, el de les Gradas de San Felipe. El mentidero més conegut, però, era "El Mentidero" de la ciutat de Càdis, situat en el barri del mateix nom.

Avui en dia, gairebé quatre segles després, els mentideros s'han tornat a posar de moda, però ara no són places públiques ni estan situats en llocs concrets i localistes, ara estan en alguns programes de la televisió i tenen el mateix furor i índexs d'audiència que abans. El lema també és el mateix: "miente, que algo siempre queda".

Passen els segles i aquest país no canvia gens ni mica.


Comentaris

òscar ha dit…
I per entrar als "mentideros" d'avui en dia molta gent dona cops de colze, inventa històries i posa la seva roba bruta al descobert.

Els actuals "mentideros" són un lloc de treball ben remunerat.
El veí de dalt ha dit…
Mentideros o "vomitaderos" caldria dir?
Sergi ha dit…
I les modes sempre tornen, només que algunes canvien de forma, però el fons és el mateix. Escampar merda i més merda, i així les mentides arrelen, i tant si ho fan, i un cop dins, a veure qui ens treu aquestes idees del cap.
Carme Rosanas ha dit…
M'agrada com has plantejat el post i tens raó, la gent no canviem, som iguals encara que els temps canviïn!
Elfreelang ha dit…
Ja ho pots ben dir ! els mentideros de sempre al segle XXI
El porquet ha dit…
Si només voltessin per la TV encara... el problema és que els més il·lustres mentiders ara ja són presidents de govern, diputats i cobren diners públics a base de mentides...
Jordicine ha dit…
Tens tota la raó. Hi ha massa mitjans de comunicació, per exemple, que fan notícia del rumor. És una barbaritat. Salut, DERIC.