Llei del cinema



Personalment no hi estic massa d'acord amb la necessitat de fer lleis per a tot però sembla que en aquest país de pandereta en el que vivim, si no hi ha una llei que ens obliga a fer alguna cosa no la fem i per això la gent quan entra en un lloc no saluda ni es treu la gorra o si et dóna un cop no et demana perdó. Tot i això, encara que la llei ens obligui, hi ha moltes coses que no es fan. Aquesta és la cultura que ens han deixat en herència 40 anys de repressió.

Per tant no sé si es bo o no tenir una llei del cinema, crec que el que seria bo, seria no haver de fer una llei per poder anar al cinema i veure una pel·lícula doblada al meu idioma. Per tant, si no hi ha més remei, ja em sembla correcte aquesta llei.

Sí, vull anar al cinema i veure les pel·lícules amb la meva llengua com passa a qualsevol altre país i no vull, perquè estic cansat de fer-ho, d'haver de demanar perdó per ser català i parlar amb català. Sí, vull cinema en català, vull cinema en versió original subtitulada al català. I a qui no li agradi que s'hi foti fulles, per no dir coses més grosses. I que no em vinguin aquells a dir "és que perdrem diners... és que la gent no vol el català al cinema... és que les majors ens menjaran... és que..."

Ja n'hi ha prou d'haver de baixar el cap per voler que se'ns respecti la nostra cultura, ja n'hi ha prou de demanar perdó per ser catalans! I si no ho volen o els pica, que es rasquin o ens expulsin d'Espanya, que segur que ens anirà prou bé.

Comentaris

Sadurní ha dit…
No podria estar més d'acord amb el que dius, de la primera a l'última paraula.

Salutacions,
S.
zel ha dit…
A mi ja em poden expulsar, aniré a veure els meus amics de l'altra banda, quan em convingui, però en igualtat de drets i condicions....
Striper ha dit…
Jo també estic de acord amb les teves paraules pero crec que cal una mica de ma esquere i dialeg.
Unknown ha dit…
Jo és que ja estic en desacord en que les pel·lícules siguin doblades. Això sí: subtitulades també en català!!!
Montse ha dit…
vols dir, company, que per molta llei que facin després la compliran? jo ho dubto tant que ja no em crec res de res!

petonets catalans!
nimue ha dit…
doncs sí, ja n'hi ha prou!
Ferran Porta ha dit…
Tot plegat és una prova evident de quina democràcia feble tenim: potser un 10% de les pel·lis que es pojecten als cines catalans estan doblades a l'única llengua pròpia del país! (no parlem ja de les subtitulades, que són quatre com a molt). Per demanar que la meitat, el 50%, estiguin disponibles en català i que cadascú pugui triar si vol català o castellà... som uns radicals!!

El món és boig?
Natxo Rovira ha dit…
Ei, Deric, gràcies per desar unes paraules al bloc del David

Aprofito per comentar que no puc estar més d'acord amb tot el que has dit. Em costa entendre que jo no pugui veure a la meva terra una peli al cinema en la meva llengua, quan això és la normalitat a tots els estats del món. Serà que hem de tenir Estat per poder gaudir de certs drets tan bàsics?
I encara em costa entendre més perquè hi ha tanta hostilitat per part de gent aliena a Catalunya que té tots els seus drets reconeguts quan aquí pretenem defensar la nostra cultura sense excloure cap altra. Perquè hi ha tanta mania als catalans???

No se, són coses que em costen d'entendre.

Benvinguda aquesta Llei... si no es "rajen".... com sempre.
Giorgio Grappa ha dit…
Això, això! Que ens facin fora d'Espuña!

:-P
Sergi ha dit…
Hauria de ser d'allò més normal. Passa una mica com a la premsa, encara no entenc per què diaris d'aquí encara no publiquen en català. Sembla que encara visquem en anys de repressió, a veure si espavilem amb alguns temes, que ja tocaria. El que dius tu, a qui no li agradi que se la piqui amb una llamborda.
Jordicine ha dit…
Es pot dir més alt però no més clar. On s'ha de firmar?
Cristina ha dit…
Encara no m´he trobat una pel.lícula subtitulada al català. No sé quin problema hi ha. Espero que els polítics entenguin d´una vegada la realitat pròpia de Catalunya.
Bargalloneta ha dit…
Totalment d'acord amb tu!!!!
jo les vull en versió original i en subtítols en català!!!!
t'has fet ja la còpia de seguretat???
bajoqueta ha dit…
Hi ha coses que passen els anys i no canvien, encara hi ha gent que considera que el català és una llengua minoritària.
jomateixa ha dit…
Tot ho fa la "pela", si una cosa no dona... encara que facin lleis...
estrip ha dit…
jo sobretot, estic a favor de les subtitulades en català, que quasi no n'hi ha és una vergonya.
Anònim ha dit…
I encara dóna gràcies que no estàs a València sinó a Catalunya...
Anònim ha dit…
Pos a mi hem fa gracia, ahir sense anar mes lluny vaig vore una peli del Woody Alen sols xq parlava catala i estaba gracios... clar que a mi el catala sempre m'agradat... ais idioma politicat que roin que es. Un bes o com dieu alla un peto molt gran
zel ha dit…
Només volia dir que ja m'està bé que m'expulsin, de l'estat aquell, vull dir, que, si em convé veure'm amb els amics que hi tinc o relacionar-m'hi, no m'importa passar fronteres, perquè el que crec que necessitem és això justament ser un país amb tot el que això comporta... cinema inclòs!