Desapareix l'Arxiu Historic de la ciutat de Colonia


Fotos www.elpais.es

La noticia, de per si, ja és prou greu com per tenir un major cobertura però en aquest país nostre, sembla que la cultura no val un rabe. Però les 9 persones que han desaparegut sota les runes tampoc mereixen alguna cosa més que una petita noticia en la secció de cultura dels diaris? No ho entenc, la veritat. Intento buscar per internet què ha passat amb aquelles 9 persones i no trobo res, les notícies més fresques són del dia 4 en que la policia alemanya havia reduit el nombre de desapareguts de 9 a 5, tot i que les xifres varien d'una noticia a l'altre.

L'accident, per dir-ho d'alguna manera, ja és prou greu per la pèrdua de vides humanes però en aquest cas ho és també per la pérdua de tota la documentació que hi havia a l'arxiu:més de 65 mil documents, alguns de més de mil anys d'antiguitat, 104 mil plànols, 50 mil cartells, mig milió de fotografies originals i fons únics i insustituibles, com el de Böll, amb més de sis mil manuscrits. En total 18 quilómetres d'estanteries plenes de documentació històrica.

L'edifici es va ensorrar dimarts per causes que es desconeixen, diuen que unes obres del metro van influir però la veritat és que els arxivers es queixaven de feia temps de la falta de manteniment i de les preocupants esquerdes que havien aparegut a l'edifici. Ningú els va fer cas i dimarts van tenir el temps just per sortir corrents de l'Arxiu quan aquest va començar a queixar-se i tremolar perillosament fins que es va ensorrar totalment emportant-se un edifici veí on hi havia les víctimes.



Això demostra el poc interés que hi ha des de les altes esferes polítiques pels arxius, pel seu manteniment i modernització. I si això ha passat a Alemanya, què pot passar en el nostre país on el despreci a la cultura és molt més descarat? No vull ni pensar-ho. De moment ja tenim a tota la professió d'arxivers ben esvalotada i és que no hi ha per menys.

Potser que els polítics es posin les piles perquè ara, a part de la pérdua irreversible de documents únics, els que es puguin rescatar, la seva recuperació serà molt més cara que si, d'un principi, s'haguessin fet les coses bé.

Comentaris

Striper ha dit…
Jo realment havia sentit els danys materials res de la vides h7umanas, , que malgrat el valor de lo perdut soc un gran aficionat a remenar en aquests llocs,no te comparació amb les vides humanes.
Montse ha dit…
buf, val més no pensar-hi, que passés al nostre país...
nimue ha dit…
ostres! doncs jo ni m'havia enterat... :(
Ferran Porta ha dit…
És curiós, Deric, perquè al nostre país em sembla que no se n'ha parlat (gairebé) gens, d'aquest accident. Potser no volen posar nerviós al personal, temerós del que pugui passar amb l'obra de construcció del túnel del TGV, a Barcelona?

Glups.
Giorgio Grappa ha dit…
Fotre! Això fa por...
Anònim ha dit…
A mi això em fa pensar en què no som res. Avui hi som, demà ja no. Pols som i pols serem... estic un pèl místic darrerament.